top of page

Gidsbeurten voor volwassenen

Over bier en brouwerijen in Brugge

Je hoeft echt geen bierliefhebber zijn om deze biertoer leuk te vinden (alhoewel het misschien wel een beetje helpt). Deze wandeling vertelt over de geschiedenis van het bier en van de vroegste brouwerijen in Brugge. Deze tocht kan, indien gewenst, ook een bezoek aan een brouwerij bevatten. Kriskrasdoorbrugge maakt voor u de nodige reservaties. Of liever eindigen in één van de 2 Brugse brouwerijen in de binnenstad en genieten van een Brugse Zot of een Bourgogne de Flandres?

Het Zand en de Miseriehoek

Van Het Zand langs Brugge West, de Smedenpoort, de Blindekenskapel naar de oude handelswijk.

Ontdek de geschiedenis van het Zand en van de vroegere miserie-hoek van Brugge. Hoe belangrijk was deze wijk vroeger voor de watervoorziening in de middeleeuwen? De wandeling gaat langs de vesten brengt ons vervolgens van de Smedenpoort en de Blindekenskapel naar de Speelmansrei en het verborgen Sebrechtspark., om te eindigen in de rijke handelswijk van het kosmopolitische Brugge. Een stukje Brugge dat weinig gekend is.

Het kosmopolitische Brugge

Op deze wandeling vermijden we de druk begane straten en beleven het rijke Brugge met de handelswijken uit de Middeleeuwen. Prachtige huizen, Europese handelsnaties en sfeervolle reitjes geven je een blik op een ander Brugge.

Deze wandeling begint en eindigt op de markt.

Klassieke wandeling

Op deze wandeling zie je de hoogtepunten van de Brugse binnenstad. Markt, Burgplein, Dijver, Gruuthuse, OLV-Kerk, Sint-Janshospitaal, Begijnhof, Minnewater en we wandelen tot aan de Vesten, die de stad nog steeds omringen sedert het einde van de 13de eeuw. Leer iets over de Graven van Vlaanderen, de leerlooiers en de begijnen.

Deze wandeling begint op de markt en eindigt aan het Minnewater.

Misdaad in Brugge

Wie vermoordde Karel de Goede en waarom? Hoe kwam Pieter Lanchals aan zijn einde? En wat deden de scherprechters in Brugge?

Een wandeling die over kleine en grote misdaden vertelt in het Brugge van vroeger en nu.

Markt, handelswijk, vesten

De huizen langs de Spiegelrei, de Spinolarei en de Sint-Annarei verwijzen naar het verleden van Brugge als rijke handelsstad. De Jeruzalemkapel, een pareltje in deze stad, doet ons denken aan kruistochten en adelijke families. Deze wijk was echter in de 19de eeuw één van de armste buurten van Brugge.

Deze wandeling start op de markt en eindigt aan de Verloren Hoek aan de Kruisvest. Op eigen houtje wandel je terug naar het centrum van de stad, dwalend langs rustige, typische Brugse straatjes.

Fietsen rond de omwallingen

Geen zin in wandelen? Dan kan je ook fietsen.

Deze fietstoer neemt je mee langs de eerste en de tweede Brugse omwalling. Heel gewoon voor een Bruggeling, een openbaring voor wie Brugge niet goed kent. Er valt zoveel te vertellen over deze omwallingen die er kwamen in de 12de en de 13de eeuw.

Deze fietstoer is ongeveer 10km en duurt 2 en een half uur. En er kan onderweg een terras worden meegepikt. Leuk toch samen met vrienden of familie?

bottom of page